16 oktober 2016

Italië is een land om verliefd op te worden. Het overkwam mij 10 jaar geleden. En elke vakantie ontdek ik weer nieuwe kanten van dit veelzijdige land. Door het lekkere weer en de prachtige natuur is het een perfecte glamping bestemming. Italianen zijn gek op kinderen, waardoor het ook een heel kindvriendelijk land is. Elke regio heeft zijn eigen kenmerken en is het ontdekken waard. Maar waar te beginnen?

Wel naar Italië, maar niet ver rijden?

Natuurlijk kun je goed vliegen naar Italië. Glamping is ideaal daarvoor, omdat je geen kampeerspullen mee hoeft te nemen. Ga je liever met je eigen auto op vakantie, dan is glamping aan een meer in Noord Italië een aanrader. Lago Maggiore ligt in het grensgebied tussen Italië en Zwitserland. Vanaf Utrecht is het 1.000 km. Ook het Gardameer is met 1.150 km relatief dichtbij. De meren zijn ideaal voor watersport. Maar let op: in het voorjaar kan het water nog koud zijn en het weer onvoorspelbaar. In juli en augustus is het er gegarandeerd warm, maar ook druk. Dan zit je er eigenlijk beter in september. Het is in die maand gemiddeld 24 graden en het water is opgewarmd in de maanden ervoor.

Minder toeristisch dan Toscane?

Een aantal regio’s zoals Toscane en de noordelijke meren zijn in de zomermaanden erg populair. In augustus hebben de Italianen zelf vakantie, wat de drukte nog erger maakt. Wij bezochten het Toscaanse San Gimignano eens in mei en vonden het geweldig. Maar later in augustus herkenden we het amper terug. Het was veranderd in een openluchtmuseum met bussen vol toeristen bij de poort. Heb je daar geen zin in? Kijk dan eens naar een regio die nog niet door de massa is ontdekt, zoals Umbrië. Dit groene hart van Italië heeft glooiende heuvels met wijn- en olijfgaarden en prachtige oude stadjes. Het lijkt op het naastgelegen Toscane, maar is wat traditioneler en minder toeristisch.

Sardinië: subtropisch genieten op zijn Italiaans

Ik hou van eilanden. Ze hebben een unieke cultuur, door hun geïsoleerde ligging. Sardinië is een plaatje met haar witte stranden, de blauwgroene zee en het ruige binnenland. Het eiland heeft een subtropisch mediterraan klimaat. Het is in mei al vrij zomers weer en in september is het gemiddeld nog 25 graden. Maak van de reis ernaartoe een mooie road trip, via Milaan naar de Italiaanse westkust. Rij als het lukt een klein stukje om voor een café in het Toscaanse stadje Lucca. In Livorno stap je op de boot naar Sardinië. Een hut met slaapplaatsen reserveren is een aanrader.  Het scheelt je een hotel onderweg en je komt uitgerust aan op het eiland. Boten vertrekken overigens vanaf meerdere plaatsen en je kunt natuurlijk ook gewoon vliegen. Blijf vooral niet op één plek, maar tour lekker over het eiland. Er zijn hele toeristische gedeeltes zoals de Costa Smeralda in het noorden van het eiland, maar ook rustigere plekken. En vergeet het historische en ongerepte binnenland niet te verkennen.

Glamping in het laagseizoen

Ik heb je een paar tips gegeven, maar daarmee doe ik de andere regio’s in Italië schandalig tekort. Het bekende Toscane en de Adriatische kust bijvoorbeeld, zijn natuurlijk niet voor niets populaire bestemmingen. Ook daar vind je super gave glamping locaties, van safaritent tot boomhut. Ga je in het laagseizoen op vakantie? Grijp dan je kans om hotspots zoals Florence, Siena en Venetië te bezoeken, zonder de toeristische drukte. Bijkomend voordeel: de glamping locaties zijn dan ook nog  eens goedkoop.

Welke plek het ook wordt: neem de tijd om je omgeving rustig te verkennen. De parels van je vakantie ontdek je in dat ene achterafstraatje of als je eens spontaan een afslag neemt. Buon viaggio!