31 oktober 2022

Wat is glamping? Glampings.nl geeft antwoord 2022

Glamping is een samenvoeging van de woorden glamorous en camping. Een vakantie- en reisconcept dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Bij glamping speelt gemak een grote rol, waarbij de accommodatie volledig ingericht klaar staat bij aankomst. Vaak gepaard met luxe faciliteiten zoals eigen sanitair, en een mooie ligging (bij voorkeur in de natuur). De’ beleving’ van het verblijf is echter een essentieel onderdeel geworden van glamping, gasten kiezen nu vaak een ‘experience’ een ‘ Instagram proof’ accommodatie als bestemming op zichzelf, waarbij bezienswaardigheden en de omgeving een iets minder belangrijke rol spelen. 

De oorsprong van glamping

Laten we beginnen bij de oorsprong van glamping. Hiervoor gaan we helemaal terug naar het begin van 1900: terug naar de Europese en Amerikaanse safari’s in Afrika. De reizigers uit die tijd waren gewend aan comfort en luxe en wilde deze leefstijl niet zomaar opgeven tijdens het reizen en kamperen in Afrika. De luxe die ze thuis gewend waren, namen ze mee naar Afrika waarbij de luxe en ingerichte safaritenten ontstonden. De combinatie van beleving en luxe is kenmerkend voor deze eerste vorm van glamorous camping in die tijd.

In 2009 pakt Nederland het glamperen pas op. Met een doorbraak in 2015. In het Verenigd Koninkrijk de Verenigde Staten is glamping al een aantal jaar eerder ingeburgerd. Op dit moment is glamping een niet meer weg te denken onderdeel op de meeste campings in Nederland. We zien steeds meer bijzondere accommodaties voorbij komen en de ontwikkeling van bestaande types, zoals safaritenten, ontwikkelen zich door met thema inrichtingen, luxure faciliteiten, denk aan een vaatwasser, gameroom of een open haard. 

Wat is verschil tussen camping en glamping?

Glamping is een nieuwe vorm van vakantie die vaak een unieke beleving biedt. Als je gaat glamperen, kies je voor een kampeervakantie waarbij alles al voor je klaar staat: een glamping accommodatie beschikt (vaak) over een eigen badkamer & toilet, een ingerichte keuken en een (comfortabel) bed. Een groot verschil dus met het traditionele kamperen: waar je je eigen tent (of ander kampeermiddel) meeneemt, opzet en met relatief weinig luxe op een buitenterrein verblijft. Je kunt met glamping gaan kamperen zonder je gewenste luxe op te geven.

Zit er een toilet in een glamping? 

Het merendeel van de glampings beschikt over een eigen toilet en/of privé sanitair. Ideaal, voor als je met kleine kinderen op vakantie gaat, of gewoonweg de luxe van thuis of van een hotelkamer wenst. 

De voordelen van Glamping

Glamping past bij de wensen van onze tijd. Vakantiegangers en reizigers zoeken een unieke en/of bijzondere ervaring. Het liefst met een exclusief en authentiek karakter. We willen de kampeerbeleving van vroeger, maar met de hedendaagse luxe.

 • Luxe kamperen: Kamperen met een gouden rand en fijne faciliteiten
 • Buitenleven: Luxe maar toch met je voetjes in het gras
 • Originele accommodaties: Origineel overnachten in een bijzondere locatie
 • Bijzondere beleving: het ultieme buitengevoel
 • Gemak: reizen zonder aanhanger met kampeerspullen
 • Tijdbesparing: je zet je tas op het opgemaakte bed en bent klaar
 • Ruimte: in je accommodatie en daaromheen 
 • Rust: adem in, adem uit en kijk om je heen

Voor wie is glamping?

Vooral gezinnen kiezen veel voor glamping: alles staat klaar bij aankomst, zo kan de vakantie snel beginnen en kunnen de kids lekker spelen of naar het zwembad! Maar glamping is niet alleen een leuke keuze voor gezinnen. Voor stelletjes zijn er ook genoeg mogelijkheden en voor (grote) groepen is er ook een groot glamping aanbod. Zo vind je romantische accommodaties in de natuur met een heerlijke hottub. Ook zijn er adult-only glampings te vinden, bijvoorbeeld Sant’Egele in Toscane. Glamping is ook heerlijk met z'n twee!

Welke vormen van glamping zijn er?

De trend glamping heeft zich de afgelopen tien jaar flink ontwikkeld en glamping komt in verschillende soorten en maten. Zo zijn er veel verschillende soorten glamping accommodaties. Dit zijn een aantal populaire glamping types:

 • Safaritenten
 • Boomhutten
 • Lodges
 • Lodgetenten
 • Airlodges
 • Tipi’s
 • Tiny houses
 • Pipowagens
 • Strandhuisjes
 • Yurts
 • Wijnvaten
 • Pods
 • Domes
 • Airstreams
 • Natuurhuisjes
 • Luxe stacaravans
 • Glamping on the road

Glamping trends

Op het gebied van glamping zijn er verschillende trends die aansluiten bij glamping. Het echte leven, het offline leven, wordt steeds belangrijker. Hierbij willen mensen terug naar het buitenleven en bijzondere ervaringen opdoen, maar dan wel back to basic zonder te hoeven inleveren op luxe. Glamping speelt hierop in door een bijzondere overnachting aan te bieden. 

Zo overnacht je bij Buitenplaats Beekhuizen temidden van de Veluwe, hier geniet je van de frisse buitenlucht, heb je kans om dieren te spotten en ‘s avond zit je heerlijk rondom het kampvuur. Tegelijkertijd heb je hier de luxe van een fijn verblijf en is er een hottub! Ook een aanrader zijn de yurts van Cloud House Farm. Hier kun je je terugtrekken in de natuur, maar met een vleugje glamour. In het bergachtige gebied vol kurkeiken, olijf- en kastanjebomen glampeer je op je eigen stukje grond met veel privacy. Tijdens een glamping vakantie kampeer je bewust (vaak in de natuur) en spendeer je fijne tijd met familie, je geliefde en/of goede vrienden. 

Steeds meer festivals bieden glamping accommodaties aan. Glamping op een festival kan in verschillende vormen en maten. Op Tomorrowland en Lowlands kun je kiezen voor zo’n luxe overnachting. Bij beide festivals vind je verschillende glamping accommodaties die je voorzien van een luxe nacht na een leuke dag op het festival. Van authentieke tipi tenten tot grote, luxe safaritenten. Geen gedoe meer met het opzetten van je tent,het festival kan gelijk beginnen. 

Ook bieden veel glampings de mogelijkheid om er te trouwen. Dit gaat vaak gepaard met de ligging en een prachtige omgeving. Glamping is dan ook een populair thema voor een bruiloft. Terug naar de natuur is ook een belangrijke trend bij glamping: midden in de natuur genieten van een rustgevende vakantie. Hierbij zie je ook verschillende ecologische accommodaties ontstaan. De trends gaan ook van natuur naar ultieme luxe: zo wensen veel glampeerders een wellness en/of een hottub bij de accommodatie. Verschillende glampings bieden wellness faciliteiten aan waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten.

Glamping campings in Europa: de verschillen

Prachtige glampings en bijzondere accommodaties (op Glampings) zijn verspreid over heel Europa. Je vind dan ook veel verschillende glamping campings, van grote touroperators tot kleinschalige locaties. In Frankrijk vind je bijvoorbeeld Huttopia: campings verspreid over het hele land met mooie glamping accommodaties zoals luxe safaritenten en knusse chalets. Glamperen bij Huttopia betekent rust en ruimte en het genieten van de ongerepte omgeving midden in de natuur in Frankrijk. Met je geliefden geniet je hier van een heerlijke en rustgevende vakantie. De verschillende campings bieden diverse glamping accommodaties aan en een breed scala aan faciliteiten en activiteiten. De meeste campings hebben een zwembad of natuurlijke zwemgelegenheid en een lekker restaurant. Je vindt Huttopia op de mooiste plekken in Frankrijk.

In Engeland is Glamping meer een B&B concept, vaak kleinschalig, bijvoorbeeld als een toevoeging op een boerenbedrijf. Zo kun je glamperen bij de boer, en hem/haar zelfs helpen met bijvoorbeeld het voeren van de dieren bij de glampings van BoerenBed. In Duitsland vind je veel boomhutten en pods, vaak gelegen midden in, of tussen de groene bossen. In Slovenië vind je Garden Village Bled, waar je verblijft in een luxe boomhut.  Op deze bijzondere locatie vind je een restaurant waar een beekje doorheen stroomt, een strandbar tussen de bomen en een zwembad met een natuurlijke massage waterval. Daarnaast heb je in Zuid-Europa veel populaire en grootschalige campings met uitgebreide faciliteiten. Deze campings hebben een zwembad, of zwembadencomplex, leuke animatie, privé sanitair en er worden vaak veel activiteiten georganiseerd. 

Wat houdt glamping in? De definitie van Glamping

Als het gaat om glamping zijn aanbieders het over één aspect eens: de glamping accommodatie moet volledig klaar staan bij aankomst. Hierbij zit het verschil van de diverse definities in de mate van luxe, faciliteiten en de unieke beleving. Een Mongoolse nomadentent (ook wel yurt genoemd) bijvoorbeeld is wel voorzien van meubels, maar je kookt op open vuur en sprokkelt zelf het hout. Een authentieke beleving, alleen zonder luxe. Toch glamping wat ons betreft. Bij Glampings zijn we dagelijks bezig met het ontdekken van bijzondere accommodaties. De bijzondere en de totale beleving van een accommodatie is voor ons doorslaggevend. Daarom zeggen wij:

“Glamping is kamperen in een unieke accommodatie die volledig verzorgd klaarstaat bij aankomst, in combinatie met luxe faciliteiten of een bijzondere kampeerbeleving.“

Nieuwsgierig en enthousiast geworden over glamping? Bekijk hier ons aanbod en ontdek glamping op de mooiste plekken in Europa. Wie weet kampeer jij in alle luxe tijdens jouw volgende glamping vakantie!