24 juli 2018

Na jaren van stedentrips en avontuurlijke reizen, afgewisseld met kampeertrips op festivals, stonden mijn man en ik dit jaar voor een nieuwe uitdaging: onze eerste trip plannen met onze vier maanden oude baby. Hoewel wij er zelf nog niet helemaal klaar voor waren onze avontuurlijke bestemmingen op te geven, kun je er niet onderuit dat je met een baby nu eenmaal veel meer voorzieningen nodig hebt dan je kwijt kunt je in backpack. Ga je kijken wat dan zoal je opties zijn, dan kom je op de eerste drie pagina’s Google-zoekresultaten vooral de typische kindvriendelijke vakantieparken tegen. Ik word zelf alles behalve enthousiast van het idee mijn avonden te moeten doorbrengen tussen vier treurige wit geschilderde muren. Dit moet anders kunnen, dachten wij. Na een avondje Googlen op zoektermen waar je alleen na een aantal glazen wijn op komt, had ik het gevonden: verblijven in een boomhut! 

boomhut met baby

Een boomhut? Met een baby?

Natuurlijk kregen we hier wat verbaasde reacties over. Met een baby een boomhut in klimmen, dat gaat toch niet? Hoe klim je die ladder op? Waar laat je je wandelwagen? Stikt het daar niet van de muggen? Hoe maak je de fles dan klaar? Allemaal vragen waar een antwoord op is. Een (XXL) boomhut combineert mijns inziens het beste van twee werelden. Enerzijds heb je een volledig ingericht huisje, inclusief de belangrijkste voorzieningen voor een baby, op een acceptabele rij-afstand van huis. Anderzijds heb je een unieke verblijfsaccommodatie die niet uitsluitend handig is, maar die ook vader en moeder een uniek en super gaaf verblijf biedt. En het mooiste van alles: exclusief hordes schreeuwende kinderen. Eureka!

De boom in met je baby 

Wie, wat, waar?

De XXL boomhut waarin wij verbleven bevindt zich in het plaatsje Ruinen in Drenthe. Om precies te zijn op LandClub Ruinen. LandClub Ruinen is een camping waar naast standaard kampeerplaatsen in een rustige, natuurrijke omgeving ook bijzondere accommodaties te boeken zijn als safaritenten, cottages, luxe lodges en natuurlijk onze XXL boomhut ’t Boswachter Huus’. Glamping tot en met! De boomhut in kwestie biedt ruimte aan zes personen, met één ouderslaapkamer met tweepersoonsbed en twee kamers met twee losse bedden. Voor ons zoontje stond bij aankomst een campingbedje klaar. Verder biedt de boomhut een volledig ingerichte keuken, badkamer en woonkamer. Maar de fijnste plek van deze accommodatie is zonder meer het terras tussen de boomtoppen van de bosrijke omgeving waarin LandClub Ruinen zich bevindt, ingericht met picknicktafel, twee relaxstoelen en... een houtgestookte hottub!

verblijven boomhut met baby

LandClub Ruinen biedt verder alle faciliteiten die een vakantiepark ook biedt: een binnenzwembad bij slecht weer, een buitenzwembad op loopafstand, verse broodjes in de ochtend, speeltoestellen in overvloed, een brasserie, een snackshop, noem het maar op. De boomhut bevindt zich aan de rand van de camping in het bos. Alle voorzieningen van de camping zijn daarmee op loopafstand, maar je bevindt je in een rustige, afgelegen omgeving. Het is heerlijk vertoeven.

 

Maar is het nu echt praktisch, in een boomhut verblijven met een baby?

slapen in boomhut met baby

Hierover kan ik kort zijn: absoluut! Er zijn in Nederland (met name in Drenthe) meerdere XXL boomhutten te boeken. Met een baby kun je uitstekend verblijven in een dergelijke boomhut. Er zijn gewoon enkele criteria waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat boeken, zoals: 

1)    Zorg dat je een boomhut boekt met een vaste trap naar boven. Er zijn ook boomhutten te boeken met een ladderbrug of touwladder. Zie die maar eens te beklimmen met je baby en al zijn materialen.

2)    Zorg dat je een boomhut boekt met meerdere (slaap)kamers. Zo hoef je zelf niet stil te zijn wanneer het baby-bedtijd is.

3)    Bekijk de voorzieningen. Je kunt uiteenlopende boomhutten huren, van heel basic tot compleet. Wij hadden een boomhut ingericht met een volledige keuken, inclusief magnetron. Ideaal voor het bereiden van zijn flesvoeding! Ook hadden we een badkamer met een (warme) douche. Er zijn echter ook boomhutten te boeken met minder keukenvoorzieningen en/of enkel een buitendouche. Iets minder geschikt voor een baby...

4)    Zorg dat je een goed geïsoleerde boomhut boekt. Een veilige babykamer heeft een temperatuur van 16 tot 18 graden. In de zomer kan het soms al lastig genoeg zijn bij die temperatuur in de buurt te komen, maar in een niet geïsoleerde houten boomhout maak je geen schijn van kans. De boomhut waarin wij verbleven is goed geïsoleerd en daardoor had ons kindje ’s nachts geen last van de hitte (of in de winter van de kou).

glamping met baby 

Nog extra tips?

Naast de tips voor het selecteren van een geschikte boomhut is minstens zo belangrijk: pak handig! Een campingbedje kun je huren, deze kan naast bedje ook dienen als box. Je maxicosi autostoeltje kan best enkele dagen fungeren als eetstoel, en door maxicosi-adapters aan te schaffen heb je ook de reiswieg van je wandelwagen niet nodig (zolang je maar zorgt dat je kindje niet te lang opeenvolgend in de maxicosi zit). Een beetje creatief en efficiënt inpakken scheelt je zo enkele keren de trap van je boomhut op- en af lopen.

Onze kampeerervaring: een aanrader!

Door bovenstaande tips op te volgen is het verblijven met een baby in een boomhut absoluut praktisch en bovendien een fantastische ervaring! Wij hebben intens genoten van onze kampeerervaring in de XXL boomhut op LandClub Ruinen. Wanneer het slaaptijd was voor ons zoontje, genoten wij van de rust en de natuur op ons dakterras tussen de boomtoppen. Had je me verteld dat ik in de rimboe van een ver land zat, dan had ik je ook geloofd. Waar je in een vakantiepark vaak tuintje-aan-tuintje tussen de andere gezinnen zit, waanden wij ons alleen in de natuur. Met een zomers bluesmuziekje door onze Sonos speaker, een speciaalbiertje of een lekker glaasje Port, een warm gestookte hottub en een tas vol spellen, vlogen ook voor ons zelf de avonden voorbij in deze unieke accommodatie. Het was ontspannen voor ons alle drie, niets doet een mens immers zoveel goed als de buitenlucht!

 glamping in boomhut met baby

De omgeving

Ook de omgeving heeft jonge gezinnen veel te bieden. LandClub Ruinen ligt bijvoorbeeld op enkele minuten afstand van nationaal park Dwingelderveld, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Verder zijn er historische hunebedden te bezoeken, kun je een dagje rond varen in ‘het Venetië van Nederland’ Giethoorn, kun je heerlijk met je kindje (binnen of buiten) gaan zwemmen óf trek je een dag de stad in door Meppel, Zwolle of Heerenveen te bezoeken.

 Boomhut in Drenthe

Wat kost een verblijf?

Dat is afhankelijk van het seizoen waarin je gaat. Wij boekten een midweek net voor het hoogseizoen (eind juni), waarvoor wij in totaal EUR 480 betaalden. Dat is inclusief beddengoed, handdoeken, eindschoonmaak en het huren van een campingbedje. Vanzelfsprekend ligt de prijs in de maanden juli en augustus wat hoger.

 Glamping ervaring boomhut

Ook zin om te logeren in een boomhut XXL in Drenthe?
Kijk dan hier voor meer informatie over boomhutten in Nederland of boek direct je verblijf bij LandClub Ruinen.